Korte Inleiding:
Stichting Zulu richt zich met haar activiteiten op (kans) arme jongeren/ jeugdigen en jongvolwassenen, zowel in Nederland als ook in Suriname en de Nederlandse Antillen.
In dit verband zoekt Stichting Zulu nationaal en internationale partnerschap & samenwerking op met de lokale overheden, organisaties en stichtingen die dezelfde doelstellingen nastreven, waarbij innovatie op methodieken, durf, eigen inspanning, vertrouwen en doorzettingsvermogen- centraal staat.
Probleem/vraag vanuit stichting Zulu
Suriname kent een hoog percentage voortijdige schoolverlaters, de zogenoemde drop-outs.
Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken in Suriname verwijst voor statistieken hierover naar het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur dat hier geen officiële cijfers over publiceert. Eerder onderzoek gaf wel aan dat Suriname meer dan 36% voortijdige schoolverlaters kent, die zonder diploma de school noodgedwongen verlaten en zich als afglijders in de maatschappij bewegen, zonder een inzichtelijk toekomstperspectief.
De reden voor dit grote aantal drop-outs ligt in huiselijke omstandigheden, jong vader – of moederschap, jongeren in ouderlijke (vecht)scheidingen, en onvoldoende sociaal maatschappelijk vangnet binnen eigen kringen. De onaantrekkelijkheid van het onderwijs en financiële problematieken maken dat de zelfmotivatie bij deze doelgroep gebrekkig dan wel in geheel afwezig is.
Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken roept maatschappelijke organisaties op voor bredere ondersteuning en samenwerking bij het bieden van scholings- en ontwikkelingsactiviteiten aan de jeugd met diversiteit en variëteit in studiefaciliteiten en follow-ups.
Het Ministerie van Justitie en Politie bevestigt het hoge percentage schooluitvallers dat binnen de jeugdcriminaliteit te merken is en pleit voor een breder opvoedkundig en pedagogisch preventieve aanpak.
Binnen het ministerie van Sociale zaken in Suriname wordt gepleit voor een brede integrale aanpak waarbij de drop-out problematiek binnen de wijken, districten en het binnenland aangepakt dient te worden.
Ook maatschappelijke organisaties en beroepsprofessionals laten van zich horen. Zij slaan alarm over het hoge percentage jeugdigen met mentale problemen dat dreigt de weg uit de samenleving kwijt te raken.
Ondanks het feit dat het probleem dus (h)erkend wordt binnen de overheid in Suriname is er geen integraal plan en is de opvang en ondersteuning van deze groep zeer beperkt. Het directe gevolg van het hoge percentage drop-outs en de beperkte opvangplekken en begeleiding/behandeling voor deze afglijdende groep, is dat velen binnen deze groep in de criminaliteit terechtkomen en of zich schuldig maken aan strafbare feiten om te kunnen overleven of uit pure wanhoop suïcide plegen.
Door (school)uitval zijn de kansen voor deze jongvolwassenen beperkt en zullen zij een hoger risico hebben in armoede te moeten (blijven) leven en lopen zij tevens grotere gezondheidsrisico’s op, hetgeen volledig in strijd is met de committering door Suriname aan de SDG’s, De Substantiële development Goals.
Doelstelling stichting Zulu:
Stichting Zulu beoogt een antwoord te zijn op bovenstaande problematiek en richt zich dan ook met haar integrale aanpak en activiteiten op (kans) arme jongeren/ jeugdigen en jongvolwassenen, zowel in Nederland als ook in Suriname en de Nederlandse Antillen.
De Stichting heeft als doel om door middel van een zorgboerderij met 7 leerlijnen projecten (Tuinbouw, Pluimvee, Hovenier schap, Horeca, Sport, Houtbewerking Werkplaats, Talentenpodium) de kansen op de arbeidsmarkt, en op het ‘meedoen in de maatschappij’ in het algemeen, voor deze jeugdigen te vergroten. Dit moet leiden tot een verbetering van hun kansen, een toekomstperspectief opleveren en hun eigenwaarde vergroten en daarmee ook hun mentale gezondheid bevorderen, ten behoeve van een actieve hanteerbare deelname aan de maatschappij.
In dit verband zoekt Stichting Zulu nationaal en internationale partnerschap & samenwerking op met de lokale overheden, organisaties en stichtingen die dezelfde doelstellingen nastreven, waarbij innovatie op methodieken, durf, eigen inspanning, vertrouwen en doorzettingsvermogen centraal staan.
De Interculturele samenwerking
Door deze integrale aanpak en interculturele samenwerking liggen voor zowel stichting Zulu en samenwerkende organisaties kansen voor de uitwisseling van kennis, ervaring en deskundigheid bevorderende projecten en/ studies.
Door een mix van samenwerking van experts (hulpverleners), stagiaires en vrijwilligers ontstaat voldoende ruimte tot de beoogde interculturele en wederzijdse kennisoverdracht afgestemd op talenten en mogelijkheden. Ook worden hulpvragen daar op- en aangepakt en eventueel doorverwezen naar specifieke hulpverlening.
De Missie van de Stichting
Is om kansarme – en jeugdigen die voortijdig de school hebben verlaten te ondersteunen door hen dagbesteding, scholings- en vormingskansen te bieden waardoor ze de kans krijgen om een gezonde mentale en fysieke ontwikkeling door te maken. Hierdoor kunnen ze hun leertraject en persoonlijke groei op een passende manier voortzetten en worden ze gevormd tot verantwoordelijke burgers die actief kunnen deelnemen aan de opbouw van het land.
Kortom, stabilisering, verbetering en eventueel vergroten van zelfredzaamheid, opbouwen van capaciteiten voor actieve burger participatie.
Vraag vanuit stichting Zulu
Stichting Zulu zoekt voor fase 1 en 2 van het project (augustus 2024 t/m juni 2025) HBO studenten social studies en lerarenopleidingen die op basis van een ontwerpgerichte benadering samen met professionals en de doelgroep willen werken aan de doelstelling en missie van de stichting door te onderzoeken op welke wijze de 7 leerlijnen Zorgboerderij methodiek ‘de Eigen Kracht Centrale’ tot een samenhangend curriculum/programma kan worden ingevuld.
Concretisering van de vraag
Hoe biedt de zeven leerlijnen Zorgboerderij methodiek ‘de Eigen Kracht Centrale’, als dagbesteding en educatieve leerinstituut voor (dreigende) afvallers, thuisblijvers, hang- of resocialiserende jeugdigen en jongvolwassen alleenstaande moeders, de mogelijkheid tot eigenkracht ontwikkeling/persoonlijke capaciteitenbouw naar versterking van burgerparticipatie en persoonlijke ontwikkeling?
Deelvraag 1
Biedt de methodiek voldoende mogelijkheden tot het samenstellen van een Curriculum & Modules vanaf de Pre fasen, de uitvoering met (tussen) evaluaties en de nazorg, tot aan een gecertificeerd methodiek ten bate van de doelgroep?