Beleid, Proces- en Financiële ontwikkeling van het Projectplan Creola a Dorpu Juni 2023 – September 2024
Inleiding
Stichting Eigen Kracht Centrale zich met haar activiteiten op (kans) arme jongeren/ jeugdigen en jong volwassenen, in Suriname over het algemeen en in het bijzonder in het district Saramacca vanuit het Dorp Creola en omgeving. In dit verband heeft de Stichting EKC de nationaal en internationale partnerschap & samenwerkingsverbanden opgezocht met de lokale Overheden, NGO’s en Stichtingen die dezelfde doelstellingen nastreven, waarbij innovatie op methodieken, durf, eigen inspanning, vertrouwen en doorzetting centraal staat. Vanuit deze uitdaging is Stichting EKC het co-partnerschap aangegaan met Stichting Zulu in Nederland.
De Zorgboerderij: Kern en Missie
Het initiëren van een 18 maanden durende Integrale projectplan, genaamd Capaciteiten Bouw “Creola a Dorpu”!
Centraal doel
Door middel van een zeven leerlijnen zorgboerderij benadering methodiek, wordt een educatieve leer en vorming instituut gecreëerd waar door middel van training, coaching & trajectbegeleiding in vaardigheden en talenten aan de sociaal maatschappelijke en mentale capaciteiten bouw van de doelgroep wordt gewerkt.
Vanuit sociaal maatschappelijke projecten/activiteiten worden de kansen op de arbeidsmarkt en het hanteerbaar kunnen meedoen binnen huiselijke systemen en organisaties voor deze jeugdigen in het bijzonder, aangesterkt en vergroot. De aangesterkte en of (door) ontwikkelde capaciteiten zullen leiden tot een verbetering van hun kansen, het vergroten van hun eigen waarde en het bieden van een (nieuw) toekomstperspectief. Hiermede ook hun mentale gezondheid bevorderen.
Aan het hoofd van elke leerlijn staat een deskundige vakbekwame coach-docent. Hiernaast zijn er één gedragsdeskundige orthopedagoog, een psycholoog en overig bekwaam personeel aanwezig, die de Stichting een warm hart toedragen door waar nodig, hun ondersteuning en inspanning te leveren.
De integrale interventie aanpak is gericht op diverse actuele probleemgebieden waarmee deze jeugdigen in Suriname te kampen hebben, zoals:
- Jeugd & Gezin
- Jeugd & Opvoeding
- Jeugd in ouderlijke scheiding
- Jeugd & Veiligheid
- Jeugd & onderwijsondersteuning & ondernemerschap
- Jeugd & jongvolwassen ouderschap
- Ouderschapsparticipatie & Ouderschapsbemiddeling
- Jeugd en Maatschappij/ Gemeenschap
- Jeugd en Welzijn
Doelgroep: Leeftijdscategorie 12-21+
- Onderwijs-uitvallers.
- Resocialiserende drop-outs.
- (Potentiële) jonge alleenstaande moeders en vaders.
- Risicojongeren of Thuiszitters
- Kwetsbare jongeren/ inclusiviteit
Verder aansterken en door ontwikkelen van reeds aanwezige talenten, vaardigheden en creativiteit. Zie projectplan: Creola a Dorpu
Vanuit onze inter culturele samenwerkings banden op internationaal vlak is ondersteuning op onze kern missie gevraagd aan onze counter partner in Nederland, Stichting Zulu: https://stichtingzulu.nl
In het uitwisselen van wederzijdse kennis, deskundigheid en ervaring de Zorgboerderij Creola tot een erkende preventief en educatieve leer en vorming instituut te laten ontwikkelen ten behoeve van ons gestelde doelen en doelgroep, zoals die omschreven is in ons projectplan Creola a Dorpu.
Het ontwikkelingsconcept van Stichting Eigen Kracht Centrale Op Beleid
Ad1. Het ontwikkelen van de 7 leerlijnen Zorgboerderij methodiek:
- Tuin Bouw: Het aanleren van vaardigheden in de tuinbouw waaronder het verbouwen van gewassen, tuinontwerp en onderhoudt. Kennis van planten, zaden, de productie en duurzame zelfvoorziening.
- Pluimvee: De verzorging en management van pluimvee, inclusief het fokken, voeden en onderhouden van kippen, eenden en andere gevogelte tot aan de biologische slachtrijping voor een duurzame consumptie.
- Hovenier schap: Training en (bij)scholing in het onderhouden en structurele ontwerpen van groene ruimtes inclusief landschapsarchitectuur, tuinonderhoud en het door-ontwikkelen hiervan.
- Horeca: Het aanleren van basisvaardigheden in de horeca, zoals koken, bediening en klantenservice waarbij de producten vanaf het zelfvoorzienende Boerderij eco worden aangeleverd ten behoeve van een gezond eet- en voedingspatroon voor de deelnemers en de buurtomgeving.
- Sport: Begeleiding en ondersteuning bij sportieve activiteiten naar eigen draagkracht en -vermogen met training gericht op het bevorderen van een gezonde levensstijl, doorzetting en Teambuilding.
- Houtbewerking Werkplaats: Begeleiding en ondersteuning in het uitdagen van handvaardige capaciteiten, creativiteit, structuur en organisatie met als oogmerk eigenkracht ontwikkeling, zelfredzaamheid en ondernemersschap.
- Talentenpodium met een cognitieve training centrum voor talent ontwikkeling: Cognitieve presentaties, workshops en kennis bevorderende bijeenkomsten gericht op het ontdekken blokkades en/of belemmeringen. Het aansterken en vergroten van de individuele talenten, creativiteit, kennis en interesses. Dit in combinatie met training, coaching & trajectbegeleiding op vaardigheden, competenties en attitudevorming als capaciteiten bouw voor positieve sociaal maatschappelijke participatie.
In dit verband wordt ook de lokale partnerschap opgezocht met de overheid- en NGO’s Jeugdzorgketen Suriname.
Ad2. Het ontwikkelen van – en preventie op tienermoederschap, de planning en programmering daarvoor. In dit verband wordt ook de de locale partnerschap opgezocht met Stichting Lobi en het ’S Lands Hospitaal Suriname
Ad3. Het (door) ontwikkelen en (verder) aansterken van (bestaande) vaardigheden, creativiteit en kennis vanuit de leerlijnen Talentenpodium en Trainingscentrum op het gebied van Media, Communicatie en Toerisme.
In dit verband wordt ook het lokale partnerschap opgezocht met de media en journalistiek in Suriname
Ad4. Studie onderzoek en programmering voor de 7 leerlijnen Zorgboerderij methodiek tot een gevalideerd en erkende educatieve leer- en vormingsinstituut t.b.v. de doelgroep.
In dit verband wordt ook de verdere samenwerking opgezocht met de Nederlandse Hogeschool Leeuwaarden en de Kangoeroe High in Suriname.
Door deze mix van experts (hulpverleners), professionals, stagiaires en of met vrijwilligers ontstaat voldoende basis tot de beoogde integrale en interculturele samenwerking waar wederzijdse kennis overdracht afgestemd op talenten en mogelijkheden in en van Suriname centraal staat. Hier wordt reeds uitvoering aan wordt gegeven. Zie Wicket Problem Hulpvraag en de reeds gestarte procesontwikkeling met de NHL-Stenden.
Kwaliteit Monitoring:
Voor het borgen en monitoring van de zorg kwaliteit, integriteit, deskundigheid en de duurzame Zorgboerderij society cultuur, It’s take a village to raise a child, wordt op de zorgboerederij vanuit de 11 kernkwadrant pijlers gewerkt.
Daar wordt er periodiek inter disciplinair op geëvalueerd:
- Deskundigheid
- Compassie
- Samenwerkend
- Vertrouwen
- Veiligheid
- Gastvrijheid
- Inclusiviteit
- Flexibiliteit
- Duidelijke structuur
- Verantwoordelijkheid
- Het duurzame & Society gevoel van” It Takes a Village to Raise a Child”
Proces en tijdspad:
Op proces en tijdspad is al bovenstaande in de afgelopen periode vanaf Juni 2023 – September 2024 al in gang gezet en wordt daarop door ontwikkeld.
Financiën, Budgetbegroting & Verantwoording Juni 2023 – September 2024
Stichting EKC heeft met ondersteuning van de counter partner in Nederland, Stichting Zulu, de eigenkracht monitoring principe toegepast ten einde de beoogde operationele fase van het Projectplan Creola a Dorpu in September 2025 te kunnen behalen.
Eigen Kracht Investering
Stichting Eigenkracht is sinds juni 2023 bezig met het opzetten van de faciliteiten en infrastructuur om haar zorgaanbod te kunnen aanbieden.
In juni 2023 is de plek bepaling geweest, te Creola in het district Saramacca. Vanaf januari 2024 is het de stichting EKC gelukt om haast ongerept natuurterrein, te ontbossen, verkavelen, terrein egaliseren en terreininrichting met bestrating en afrastering, alsook een deel beplanting te realiseren. Vermeldenswaard is dat vele werkzaamheden met lokale arbeiders en buren zijn uitgevoerd. Al doende voert de stichting ook al kleine projectjes uit zoals kampvuurtjes met muzikale ontwikkeling. Ook aan kleine fundraising-projectjes wordt er gewerkt.
Onlangs heeft de stichting op 13 april 2024 met en voor de community een open dag gehouden. De doelstelling was om de aanwezige lokale overheid- bestuur dienst van Creola/ lokale politie-, buurtbewoners/ ondernemers, genodigden en organisaties te informeren over onze Missie en doelstellingen. Alle genodigden hebben de wens, de behoefte en de noodzaak van het zorgboerderij aanbod erkent, omhelst en gewaardeerd. In dit kader is ook de samenwerkende kracht met lokale ondernemers uit de directe omgeving op gang gekomen.
Onze interculturele samenwerking banden op nationaal vlak
- i.s.m. Stichting Rijk ZwaanNederland/Saramacca in Suriname
- i.s.m. van der Horst, Wegen- & project ontwikkelaar infrastructuur in Suriname.
- i.s.m. lokale ondernemers; JadoenathHout en Bouwmaterialen bedrijf Tawajaripolder
- i.s.m. Bouwbedrijf de Ster, dhr. Sichman, voor de architekteur.
- i.s.m. Concern Zus & Zo/ Geusthouse 24
- i.s.m. tripple D tuin en complex betegeling/bestrating
- i.s.m. BC General Store Uitkijk Saramacca.
- i.s.m. lokale overheden, ministeries LVV en Onderwijs.
- In latere stadium ministerie van Just-Pol, – Arbeid & Werkgelegenheid, en Jeugd, – van Sociale Zaken & Volksgezondheid voor het werven van de doelgroep.
- i.s.m. Stichting Lobi voor preventie op organisatie en programering tiener moederschap en de Preventie daarop. En S’lands Hospital
- ♦ AVD en mediapartners Suriname
- ♦ Andere sociaal maatschappelijke organisaties en NGO’s met dezelfde doelstellingen.
- i.s.m.ouders/verzorgers, belanghebbende gezinsleden
- Lokale Culturele Organisaties <> Pasentie voor interculturele integratie en recreatie.
De totale eigen kracht financiële investering vanaf Juni 2023 tot aan september 2024 bedraagt €66.800
Zie budget begrotingsplan
Haalbaarheid, duurzaamheid & Brede Impact Project Creola a Dorpu
Kern
De Zorgboerderij is een unieke en authentieke organisatie die werkt met een 7-leerlijnen methodiek, gebaseerd op essentiële maatschappelijke pijlers zoals zelfredzaamheid, verantwoordelijkheid en gemeenschapsgroei en waarbinnen de 11 kwadranten van de kwaliteit monitoring centraal staan.
De methodiek richt zich op het versterken van de eigen kracht & talenten van de doelgroep, waarbij individuele talentontwikkeling en aanvaardbaard maatschappelijk functioneren de goal zijn. De methodiek stimuleert jongeren om vanuit hun eigen kracht en talenten te werken aan persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke integratie.
Het programma is ingebed in een structuur waarin ouderparticipatie een cruciale rol speelt- wat zorgt voor een sterke verbinding tussen het gezin en de begeleiding. – gecombineerd met de ‘It takes a village to raise a child’-filosofie. De betrokkenheid van de bredere gemeenschap in de groei, ontwikkeling en vorming van de jeugdigen/jongeren, wordt hierbij direct ook meegenomen.
Dit zal bijdragen aan de algehele upgrading van de gemeenschap; de sociale cohesie en duurzame ontwikkeling stimuleren.
De Keuzevrijheid en inspraak van de doelgroep zijn kernwaarden op de zorgboerderij. Jongeren krijgen de mogelijkheid om zelf te kiezen binnen welke leerlijn zij hun leerproces willen aansterken. Dit vergroot hun betrokkenheid zodat de programma’s optimaal aansluiten aan hun behoeften en wensen.
Om de kwaliteit van de processen te waarborgen, werkt de Zorgboerderij met deskundig personeel en investeert continu op innovatie en in de professionalisering van haar medewerkers. Hierdoor blijven wij actueel inspelen op de veranderende behoeften van de deelnemers om deze in te bedden in de programma’s.
Hiernaast is er een voortdurende inzet om deskundig personeel te waarborgen, zodat de begeleiding van de doelgroep op professioneel en kwalitatief hoog niveau blijft. Dit doen we door investeringen in opleiding, training en persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers.
De kwaliteit en continuïteit van de Zorgboerderij wordt op verschillende manieren gewaarborgd zoals in een goede samenwerking met de Beroepsvereniging voor Sociaal Werkers in Suriname en diverse opleidingsinstituten voor hulpverleners. Deze partnerschappen zorgen voor een constante aanvoer van goed opgeleid personeel dat past bij de doelstellingen van de boerderij.
Ook legt de zorgboerderij via contacten met formele onderwijsinstellingen in Suriname een brug naar gekwalificeerde docenten, die op hun beurt de deelnemers kunnen versterken. Verder zal er actief worden gerekruteerd vanuit verenigingen en ngo’s, waarbij het streven is om personeel voornamelijk uit de directe omgeving te betrekken. Dit sluit aan bij de “it takes a village to raise a child” filosofie, waarbij de gemeenschap een actieve rol speelt in de begeleiding en ondersteuning van de deelnemers.
De Zorgboerderij werkt ook nauw samen met de Overheid, met name de Lokale Overheid, Particulieren en maatschappelijke organisaties om het aanbod aan zorg en ondersteuning optimaal uit te voeren. Deze samenwerkingen vormen ook een sterke basis voor de bedrijfsactiviteiten van de zorgboerderij, waarbij duurzame bedrijfsvoering en het genereren van eigen inkomsten haalbaar zijn. Door contracten aan te gaan voor de verkoop van groen geproduceerde producten die binnen de leerlijnen worden vervaardigd en vanuit de ambiantie van een gastvrije open keuken/terras, garanderen we niet alleen financiële continuïteit, maar ook een bijdrage aan de lokale economie. De Zorgboerderij creëert op deze manier een duurzaam en veerkrachtig ecosysteem, waarin jongeren, ouders, de gemeenschap en externe partners samenkomen voor de ontwikkeling van de jeugd en de gemeenschap als geheel.
Een breed draagvlak voor duurzame ondersteuning.
Bovenstaande wordt versterkt door het opzetten van bedrijfsactiviteiten op de zorgboerderij zelf, waarmee verdere inkomsten gegenereerd worden die zorgen voor continuïteit en flexibiliteit in de programma’s. Zo worden er contracten aangegaan voor de verkoop en afname van producten, die in lijn zijn met een groenconcept en duurzaam geproduceerd worden binnen de leerlijnen en de dagelijkse operaties van de zorgboerderij.
De financiële zelfstandig onderscheidt zich door het unieke concept van bestaande bedrijfsmodellen en zorgen voor een stabiele inkomstenbron. Bovendien blijft de zoektocht naar local content voortduren, waarbij er actief gezocht wordt naar samenwerking met lokale bedrijven en particuliere organisaties, zowel in Suriname als internationaal, om duurzame financiële steun en partnerschappen te realiseren.
Onlangs is er in Suriname een overeenkomst getekend tussen Staatsolie en oliemagnaat Total voor de olie-exploratie in Suriname. De Nationale Oliemaatschappij Staatsolie, gevestigd in het district Saramacca, fungeert als de leidende partij in deze samenwerking. Creola, de locatie van de Zorgboerderij, maakt deel uit van dit district. Staatsolie heeft aangegeven dat lokale ondernemers en projectuitvoerders de mogelijkheid hebben om zich aan te melden voor ondersteuning van hun initiatieven. De Zorgboerderij heeft hierop gereageerd en verwacht, gezien de doelstellingen en impact, gerichte ondersteuning en een waardevol partnerschap.
Financiële Hulpvraag van Stichting Eigenkracht Centrale Oktober 2024:
T.b.v. verdere terrein ontwikkeling, verdere aanleg infrastructuur en Zorgboerderij cultuur zoals omschreven in het projectplan Creola a Dorpu,
Fase 1:
Uitbouwen van het bestaande bivak/opslaghuisje tot overdekte open keuken/terras met de ambiantie van hospitality en gastvrijheid.
In deze fase van uitvoering, goed voor het faciliteren van ontbijt & lunch voor de aangetrokken vrijwilligers en lokale vakmannen uit de directe omgeving en verdere borgen van het duurzame gedachtegoed, T takes a village to Raise a Child filosofie en mentaliteit.
Tegelijkertijd ook dienend voor de op te zetten plaatselijke activiteiten voor ground founding.
Voor het vervolg van de overige planning en organisatie, transport en plaatselijke accommodatie van de studenten onderzoeksgroep NHL-Stenden i.s.m. Kangoeroe High.
Voor de verdere terrein inrichting en infrastructuur van de Zorgboerderij cultuur, zoals het opzetten van opstallen t.b.v. pluimvee (kippen en schapen), paardenstal en trens/afwatering beschoeiingen voor- en achterzijde van de zorgboerderij.
Beoogde financiële Donatie aanvraag €30.000
De doelgroep wordt in deze fase al meegenomen en wordt onderdeel van het duurzame omvattende gedachtegoed “IT takes a Village to raise a Child”.
Hiernaast raken de deelnemers direct betrokken en getriggerd op hun eigen motivatie om te participeren in het project voor eigen capaciteiten bouw “Creola a Dorpu”!
Zowel individueel als omgeving breed.
Zij hebben ten eerste gelijk een dagbesteding, raken betrokken en gemotiveerd bij de doelstelling. Beginnen veiligheid en vertrouwen te ervaren als stimulans om door te stromen naar de zeven leerlijnen zorgaanbod.
Jongeren krijgen een maaltijd voor minimale financiële ondersteuning.
In deze fase wordt van hen verwacht en op aangestuurd om een bankrekening te openen, mede met het oog op de digitalisering in Suriname en de oil & gas ontwikkeling in Saramacca. Zij worden alvast gecoacht op budgetteren aan de hand van de basis digitale vaardigheden. Voor hen wordt transport ingezet, indien het openen van de rekening nog persoonlijk moet.
Tot Slot : Samenvatting Centraal Doel:
Het ultieme doel is om een doorbraak te brengen en impact te hebben op de jeugd/jongerenproblematiek in Suriname door hen (ook met betrokkenheid van de lokale Gemeenschap(pen)) te equiperen voor volwaardige deelname aan de maatschappij, door hen te begeleiden via onorthodoxe methoden, waarbij hun eigen kracht, talenten en keuzes centraal staan en ze ook hun eigen rolmodel kunnen worden. Deze aanpak stimuleert hen om op een manier die past bij hun unieke kwaliteiten te groeien, zodat ze niet alleen tevreden zijn met hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook weerbaar worden gemaakt tegen obstakels en uitdagingen in het leven en altijd hun plek kunnen vinden in de maatschappij. De op te zetten faciliteiten en constante training van experts zijn eminente basisvoorwaarden voor de realisering.















































